Zahărul – un aliment periculos

Ți-a plăcut? Ajută-ne cu o distribuire 🙏

Zahărul – un aliment periculos?

Voi începe articolul prin a vă asigura că între zahăr și dinți nu există o relație de prietenie. Cu siguranță, puțini sunt părinții care n-au afirmat vreodată: “Nu mai mânca atâtea dulciuri, altfel îți vei strica dantura!”. Ei bine, puțini sunt și cei ce și-au micșorat consumul, fiindcă au înțeles la timp riscurile la care se supun.

Zahărul este un aliment ce se obține din trestia de zahăr, ori sfecla de zahăr. Acesta se regăsește în majoritatea alimentelor, constituind, de departe, unul dintre cele mai periculoase ingrediente. Zahărul dispune de un conținut ridicat de zaharoză. De aici rezultă gustul dulce intens. Consumul excesiv afectează sănătatea orală, implicit sănătatea generală a organismului.

Cu toate că dinții noștri se dezvoltă cu un strat solid de smalț, ei nu sunt rezistenți la afecțiunile dentare sau la degradarea de zi cu zi. Eroziunea danturii este poate una dintre cele mai întâlnite afecțiuni dentare. Aceasta este însoțită de senzații de durere și poate conduce, în timp, la pierderea dinților. Toate aceste procese sunt strâns legate de alimentația de zi cu zi.

Cum ne afectează zahărul?

Există bacterii numite steptococi ce trăiesc în cavitatea bucală. Zahărul ajută la conviețuirea acestora. Descompunându-l în acizi, se produce distrugerea smalțului dinților. Prin consumarea constantă de dulciuri, aciditatea din cavitatea bucală creste, provocând astfel carii dentare. În același timp, bacteriile a căror înmulțire este favorizată de consumul excesiv de zahăr produc și condițiile necesare instalării plăcii dentare pe suprafața dinților. Acest lucru poate provoca afecțiuni dentare majore.

Pe lângă afecțiunile dentare, ar trebui să avem în vedere și alte probleme de sănătate. Zaharul produce:

  • Obezitate
  • Dependență
  • Suprasolicitarea ficatului
  • Apariția problemelor hepatice
  • Creșterea consumului de calorii
  • Creșterea nivelului colesterolului

Voi insista, totuși, asupra faptului că timpul în care zahărul rămâne pe dantură, este mult mai dăunător decât cantitatea consumată. Acest fapt se datorează dizolvării lente a zahărului ce acordă suficient timp bacteriilor să producă acizi. În timp, acest lucru sporește demineralizarea dinților. Astfel, dacă-ți dorești să consumi alimente ce conțin zaharuri vei fi nevoit să respecți anumite indicații:

  • Perierea dinților după consumul de zahăr
  • Folosirea apei de gură
  • Utilizarea aței dentare
  • Efectuarea controlului stomatologic periodic

Ai grijă de sănătatea dinților tăi! Acordă-le suficientă atenție, evitând pe cât posibil consumul excesiv de zahăr.

Ți-a plăcut? Ajută-ne cu o distribuire 🙏