Urgențe stomatologice – infecția dentară

Ți-a plăcut? Ajută-ne cu o distribuire 🙏

Conceptul de prevenție dentară joacă un rol important în ceea ce privește evitarea urgențelor stomatologice Timișoara, implicit anxietatea pacienților predispuși la afecțiuni dentare.
Înțelegerea pe deplin a diferitelor riscuri la care suntem supuși în momentul unei urgențe stomatologice face diferența dintre un pacient informat și unul care apelează la astfel de intervenții doar când simte că nu va face față singur problemei cu care se confruntă.

De reținut faptul că, sănătatea orală se află în strânsă legătură cu sănătatea întregului organism. Este important, deci, să acordăm atenție sporită semnalelor pe care dantura ni le transmite și să ne prezentăm la controalele periodice.

Exista însă și afecțiuni orale care nu indică simptome până în momentul agravării acestora. Una dintre cele mai des întâlnite urgențe stomatologice Timișoara este infecția dentară. Aceasta poate fi evitată în urma examinării periodice a danturii.

Ce este infecția dentară? Cum se manifestă?

Infecția dentară își face apariția treptat, în urma evitării diferitelor afecțiuni deja existente în cavitatea bucală. Această afecțiune se manifestă prin prezența unei umflături a gingiei, deformând regiunea unde se formează. Tratate empiric, ori ignorate, astfel de urgențe dentare ne afectează, pe lângă rutina zilnică, sănătatea întregului organism. Infecția cu care ne confruntăm va rămâne prezentă, afectând țesuturile și ceilalți dinți, ajungând să treacă până și în sânge.

Care este cauza apariției infecției dentare?

 • Netratată la timp, caria dentară poate provoca apariția infecției dentare. Inițial localizată pe smalțul dintelui, aceasta se extinde rapid, încurajată fiind de igiena precară și excesul de zaharuri, către nervul dintelui. Ulterior, se produce infectarea acestuia, moment în care pacientul resimte dureri puternice. Este momentul în care clasăm infecția dentară la urgențe stomatologice.
 • Neefectuarea corespunzătoare a tratamentului unei carii profunde neajunse la nerv, pe suprafața căreia se dezvoltă o altă carie ce provoacă infecție dentară.
 • Traume dentare, precum lovituri, șocuri, fracturi, impacturi puternice la nivelul mandibulei în urma cărora pot apărea infecții dentare. Acestea pot fi localizate la nivelul unui singur dinte, cât și la nivelul întregii gingii. Astfel, pot fi clasificate ca și urgente stomatologice, datorită faptului că devin un mediu prielnic de dezvoltare al infecțiilor.
 • Igiena dentară precară și alimentația constituie la rândul lor un factor de declanșare al infecțiilor dentare. Se recomandă o atenție sporită modului de periere al dinților, duratei optime a periajului, tipul periuței de dinți, folosirii aței dentare și a apei de gură. De asemenea, este importantă evitarea excesului de zaharuri și băuturi acidulate.

Care sunt simptomele infecției dentare?

În faza incipientă, infecțiile detare sunt adesea asimptomatice. În urma instalării infecției dentare pacientul se va confrunta cu:

 • Respirație mirositoare
 • Schimbări ale gustului
 • Prezența sângerărilor gingivale
 • Dureri acute la nivelul maxilarului
 • Inflamarea gingiei din jurul dintelui afectat și înroșirea acesteia
 • Prezența abceselor dentare
 • Salivare excesivă
 • Dificultatea de a înghiți

  Telefon: 0746 363 635 – Urgente Stomatlogice Timisoara

Întâlnim tot mai des urgențe stomatologice Timișoara în urma cărora pacienții suferă reabilitări complexe ale danturii. Este important ca infecția dentară să fie tratată în stadiu incipient. Astfel, ne vom rezuma la o simplă obturație. În cazul în care amânăm prezentarea la medicul stomatolog se va recurge la tratamentul de canal, care se va finaliza cu o coroană dentară aplicată pe dintele tratat.
Ai grijă de sănătatea dinților tăi! Prezintă-te la controalele periodice o dată la 6 luni, sau chiar mai devreme în cazul unor simptome dentare.

Ți-a plăcut? Ajută-ne cu o distribuire 🙏