Sigilarea dentară – procedură, longevitate și avantaje

Ți-a plăcut? Ajută-ne cu o distribuire 🙏

 

sigilarea dentară

Sigilarea dentară face parte din principalele metode de profilaxie. Aceasta constituie soluția optimă de prevenire a cariei. Manopera este întâlnită atât în rândul copiilor, cât și al adulților. Sigilarea dentară poate fi efectuată atât pe dinții de lapte, cât și pe cei definitivi, imediat după eruperea acestora. Obtarea pentru o astfel de manoperă reduce apariția cariei cu până la 90%. Deoarece sigilarea dentară nu ține locul igienei orale, nu trebuie să neglijați vizitele regulate la medicul dentist. În ceea ce privește timpul de efectuare, acesta se rezumă la aproximativ 10 minute. Insistăm asupra faptului că sigilarea dentară este o manopera nedureroasă. Aceasta se realizează pe un dinte sănătos, neafectat de carie. Este important să înțelegem că îngrijirea dinților temporari se află în strânsă legătură cu dinții permanenți. Astfel, va trebui să acordăm o mai mare atenție prevenției.

 

Cum se realizează sigilarea dentară?

Procedura constă în obturarea șanțurilor dinților. Astfel, se elimină posibilitatea depozitării resturilor alimentare ce nu sunt îndepărtate în urma periajului dentar. După ce dintele a fost curățat, examinat, igienizat și uscat, se aplică un strat foarte subţire de compozit fluid. Dintele este uscat pentru a putea permite materialului să se lipească cât mai bine. Materialul se aplică atât pe suprafaţa masticatorie a dinţilor în şanţuri şi fosete, cât şi pe suprafeţele linguale şi vestibulare. Sigilantul va acționa ca o barieră împotriva stocării bacteriilor ce duc la apariția cariei.

Cât timp rezistă sigilarea dentară?

De reținut faptul că, în timp, sigilantul își pierde din proprietăți și ajunge să se deterioreze. Acesta este un fenomen obișnuit, iar sigilarea poate rămâne intactă în jur de 2-3 ani. Longevitatea unei astfel de manopere variază în funcție de menținerea igienei orale, de efectuarea controalelor stomatologice și de stilul alimentar adoptat.

Cum verific prezența sigilării dentare?

De obicei, majoritatea sigilanților au o culoare distinctă (roz, mov, albastru). După polimerizare vor căpăta o culoare albă. Aceasta poate fi observată cu ochiul liber.

Avantajele sigilării dentare:

–           Manoperă rapidă

–           Procedură nedureroasă

–           Ajută la prevenția cariei dentare

–           Scade riscul potențialelor probleme ce ar putea apărea la dentiția de lapte și, implicit, a dentiției permanente

–           Nu implica șlefuirea dintelui

Singurul dezavantaj este că dezlipirea sigilantului, chiar și pentru o mica porțiune, nu mai protejează zona.

Ți-a plăcut? Ajută-ne cu o distribuire 🙏