Importanța dinților de lapte

Ți-a plăcut? Ajută-ne cu o distribuire 🙏

Importanța dinților de lapte

Aud tot mai des: „Nu-i problemă că sunt cariați dinții de lapte, nu-l dor. În plus, vor cădea. Nu are rost să dam niște bani pentru un timp așa scurt. Va avea grijă de cei definitivi.”

Obișnuirea copilului cu o rutină legată de perierea dinților de lapte nu este suficientă. Ne dorim pentru aceștia să fie sănătoși și să se dezvolte armonios, însă fără a investi în lucrurile care contează cu adevărat. La o întrebare legată de aspirația voastă în ceea ce privește propriul copil vă veți lovi de dorința de a fi cât mai sănătos. Ei bine, nu doar tratarea, ci și prevenția joacă, în cazul stomatologiei, un rol optim. Să conștientizăm că un control periodic poate preveni o afecțiune în urma căreia el va avea de suferit, asta numim grijă pentru cei pe care-i iubim. Să fim receptivi, să acumulăm informații pe care să le putem oferi la rândul nostru, asta ne face mai atenți, mai implicați.

Având în vedere progresul tehnologiei, pentru o mai bună practică, stomatologia a fost împărțită pe ramuri. Cea care se ocupă de dentiția celor mici poartă numele de pedodonție. Acești medici specialiști au capacitatea de a implementa în viața celor mici dorința de a acorda o mai mare atenție danturii, de a preveni și de a trata eventualele afecțiuni apărute. Astfel, aceștia vor veni în ajutorul părinților cu mici trucuri, curiozități și informații ce stârnesc interesul.

Îngrijirea dinților de lapte va începe o dată cu apariția acestora (20 de dinți – 10 pe arcada superioară și 10 pe arcada inferioară) în jurul vârstei de 6-8 luni. Astfel, se va reduce semnificativ riscul de apariție al afecțiunilor dentare. Apariția dinților de lapte este strâns legată și de dezvoltarea organismului. Deci, nu există o regulă general valabilă pentru erupția acestora. Cariile dinților de lapte avansează mult mai rapid, datorită țesuturilor mai moi, iar afectarea nervului poate duce la pierderea dintelui. Cariile incipiente, pe de altă parte, pot fi tratate foarte ușor, prin remineralizare, fără traumatizarea copilului. Controalele periodice, igiena de acasă și sigilarea dinților ajută la o dezvoltare optimă a dințișorilor celor mici.

De ce sunt importanți dinții de lapte?

Păstrarea sănătății dinților de lapte se află în strânsă legătură cu dezvoltarea dinților permanenți. Aceștia își vor face apariția în jurul vârstei de 6 ani. Îngrijirea cât mai corectă a dinților de lapte și controalele periodice la stomatolog își vor pune amprenta în ceea ce privește masticația, alinierea dinților permanenți și sănătatea acestora. Neglijarea dinților temporari afectează frumusețea și integritatea danturii definitive.

Rolul dinților de lapte:
Dinții de lapte joacă un rol important în procesul de vorbire, asigurând încrederea necesară comunicării. Dezvoltarea acestei capacități dă naștere încrederii de sine de care copilul are nevoie în mod constant. Afecțiunile dinților de lapte vor duce la o alimentație nesatisfăcătoare.

Refuzul celor mici de a consuma anumite alimente, în zonele afectate vor contribui la o masticație necorespunzătoare. Astfel, vom avea de a face cu o digestie incorectă. Dinții temporari vin în ajutorul dezvoltării și ghidării dinților permanenți. Pierderea prematură a acestora duce la o creștere incorectă a dinților permanenți. Astfel, va fi nevoie să apelăm la medicul ortodont. În plus, dinții de lapte au rolul de a contribui la o bună dezvoltare și formare a oaselor maxilarului și a musculaturii faciale.

Erupția dinților de lapte:

În mare parte, dinții de lapte își pot face apariția astfel:
– Cei doi incisivii centrali inferiori și cei doi superiori
– Cei patru incisivii laterali, urmați de cei patru caninii
– Cei patru molari primari și cei patru molari secundari
Dentiția celor mici se va forma de-a lungul celor 2 ani și jumătate de viață.

Prevenirea posibilelor afecțiuni dentare:
– Conștientizarea rolului dinților de lapte și deprinderea celor mici a unei rutine sănătoase
– Vizitele periodice la stomatolog
– Folosirea unor produse adecvate vârstei: periuță cu peri moi și pastă de dinți pentru copii
– Perierea de cel puțin două ori pe zi a dinților sub supravegherea unui părinte
– Înlocuirea dulciurilor cu fructe
– Verificarea constantă a dezvoltării dinților de lapte și a poziției acestora

Asimilarea unor astfel de informații vă va ajuta să oferiți la rândul vostru sfaturi celor apropiați. Contează să deprindem obiceiuri sănătoase. Astfel, vom fi protejați de eventualele afecțiuni.

Ți-a plăcut? Ajută-ne cu o distribuire 🙏