Implanturile dentare la pacienții cu osteoporoză

Ți-a plăcut? Ajută-ne cu o distribuire 🙏

Tindem să apelăm la internet, chiar și atunci când vine vorba despre sănătate. Autodiagnosticarea a devenit din ce în ce mai virală, iar amânarea vizitei la medicul specialist agravează situația clinică a pacientului, ajungându-se ulterior, la urgențe.
Este important să înțelegem că simptomele cu care ne confruntăm pot fi asociate mai multor afecțiuni. Fiecare caz impune un anumit tratament, iar pentru aceasta este nevoie să apelăm la un medic specializat. În urma examinării ni se va propune soluția optimă de rezolvare a afecțiunii.

Din grijă pentru sănătatea orală, implicit a întregului organism, ne ghidăm cu promptitudine către obiectivul principal. Acesta constituie poziționarea sănătății orale cât mai aproape de pacienți, cu ajutorul prevenției. Procesul de conștientizare al diferitelor manifestări, deprinderea unor obiceiuri sănătoase, includerea unei alimentații echilibrate, precum și controalele stomatologice periodice reprezintă un pas considerabil către o viață armonioasă.

Este important, deci, să înțelegem că un tratament corect se prescrie în urma unei examinării amănunțite, personalizate, efectuată de un medic specializat.
Există din ce în ce mai mulți pacienți cu osteoporoză care recurg la proteze dentare în urma falsei informații, aceea că nu pot beneficia de implanturi dentare. Sunt mulți și cei care, în urma unei consultații, nu sunt pe deplin convinși de rezultatul final al planului de tratament.

Ce este osteoporoza și când apare?

Osteoporoza este definită ca o afecţiune a sistemului osos. Aceasta se manifestă prin reducerea densității minerale osoase și pierderea masei osoase. Procesul constă în îndepărtarea osului vechi din corp și înlocuirea acestuia cu unul nou, în vederea menținerii unei rezistențe îndelungate a acestora.

Deși, femeile sunt de cele mai multe ori vizate, osteoporoza își poate face apariția și în rândul bărbaților. Momentan, nu se cunosc informații despre cauza apariției osteoporozei. Conform studiilor, aceasta își poate face apariția la orice vârstă, dar este mai frecventă la adulți, după vârstă de 50 de ani. Cei doi factori majori de risc cu care se confruntă pacienții cu osteoporoză sunt sexul și debutul perioadei de menopauza.

Cum ne afectează osteoporoza?

Partea bună în ceea ce privește pacienții cu osteoporoză este că afectează în mai puțină măsură oasele cavității orale și nu reprezintă o contraindicație în procesul de inserare a implanturilor dentare. Totuși, aceștia sunt supuși medicamentației recomandate pentru încetinirea evoluției osteoporozei, și anume, tratamentul cu bifosfonati. Aceste medicamente au capacitatea de a crește densitatea osoasă și de a inhiba resorbția osoasă. De aceea, se recomandă efectuarea unui set de analize, ținerea sub control a afecțiunii și strânsa colaborare a medicului stomatolog cu medicul endocrinolog.

Care sunt simptomele osteoporozei?

În ceea ce privește debutul la pacienții cu osteoporoză, de cele mai multe ori, aceștia sunt asimptomatici, aflandu-și diagnosticul în urma producerii unei fracturi.
Imediat ce oasele au fost slăbite, pacienții se pot confrunta cu dureri de spate, cauzate de o vertebră fracturată sau prăbușită, pierderea în înălțime a aproximativ 1,5 cm pe parcursul unui an, ori postura încovoiată.

Reprezintă osteoporoza o contraindicație a implanturilor dentare?

Ei bine, osteoporoza nu reprezintă o contraindicație absolută a inserării implanturilor dentare. Se recomandă stoparea tratamentului medicamentos cu o perioadă înainte de inserarea implanturilor dentare, în ceea ce privește tratarea cu bifosfonati a bolilor osteoporotice. Atfel, se recurge la efectuarea unei serii de analize specifice și îndeplinirea anumitor criterii, în vederea evitării osteonecrozei oaselor maxilare.

Încetarea tratamentului cu medicamente antiresorbtive pre și post operator pe o anumită perioadă de timp va fi stabilită în urma colaborării medicului specialist implantolog și endocrinolog. Cei doi au misiunea de a stabili, încă de la început, un plan terapeutic adecvat stării de sănătate la pacienții cu osteoporoză. Pacientul are obligativitatea de a-l urmări cu strictețe pentru a obține o osteointegrare corespunzătoare și cu o rată de succes ridicată.
Ulterior, se recurge la îndepărtarea oricărui factor de risc, în vederea inserării implanturilor dentare. Vor fi astfel rezolvate, problemele de ordin odontologic, profilactic, parodontologic etc.

Cum ajutăm la osteointegrarea și menținerea sănătății orale?

Din punct de vedere pre și post-operator, asigurarea unui stil de viață sănătos, influențat de un management corect al planului de tratament, precum și supunea unui protocol special de întreținere, permanent monitorizat de către echipa medicală, asigură osteointegrarea implanturilor dentare la pacienții cu osteoporoză, prezentând o rata bună de succes pe termen lung.

Ți-a plăcut? Ajută-ne cu o distribuire 🙏