Igiena orala – obiceiuri nesanatoase

Ți-a plăcut? Ajută-ne cu o distribuire 🙏

 

Atunci când vine vorba despre igiena orala, ar trebui să fim conștienți în ce proporție ne afectează activitățile zilnice, estetica, dar și stima de sine. Și spun asta pentru că suntem mult mai încrezători atunci când ne simțim frumoși, sănătoși și pregătiți. Ei bine, nu toți conștientizăm că spălatul pe dinți face parte din lucrurile cele mai importante pentru sănătatea orală, implicit sănătatea generală a organismului. Cu toate acestea, puțini sunt cei ce cunosc modul în care ar trebui să-și perieze dinții. Cu siguranță, primul consult stomatologic ar trebui să cuprindă și procedeul periajului corect.

Însă, oamenii tind să ajuga la dentist doar atunci când întâlnesc o situație neplăcută. Durerile, inflamațiile, sângerările gingivale și pierderea dinților sunt problemele care îi împing pe pacienți să-și stabilească o programare. Astfel, medicul stomatolog este pus în situația de a trece peste informațiile protocolare și de a efectua manopera necesară.

Igiena orala începe acasă, iar periajul dentar este recomandat de două ori pe zi, dimineața și seara. De reținut faptul că acesta ar trebui să dureze 5 minute în cazul folosirii unei periuțe manuale.

Atunci când utilizam o periuță de dinți electrică, timpul de periere se înjumătățește. Desi, respectăm toate indicațiile medicului dentist în vederea perierii dinților, este important să ne prezentăm în cabinetul acestuia. Controlul periodic la 6 luni are în vedere prevenirea diverselor afecțiuni. Pentru o mai bună îndepărtare a plăcii bacteriene ar trebui să apelăm la o igienizare profesională executată impecabil de un medic stomatolog.

Fie că optăm pentru o periuță electrică sau una manuală, important este modul în care ne spălam. De obicei pierdem din vedere anumite informații și acționăm greșit.

Câteva dintre obiceiurile nesănătoase sunt:

  • Periem dinții prea tare, crezând că asta ajută la o bună curățare a acestora. Astfel, pierdem din vedere faptul că putem leza gingiile, provocând, în timp, retracția acestora.
  • Timpul de periere este mult prea scurt. Consideram că dacă am trecut cu periuța peste suprafața acestora, dinții s-au curățat. Ei bine, în acest caz, perierea nu a avut niciun efect. Desi, este recomandat să ne spălăm pe dinți după fiecare masă, ar trebui să avem în vedere cele 30-60 de minute pe pauză. Acest lucru se datorează consumului de alimente acide.
  • Nu curățăm limba. Deși perierea dinților se face conform procedurii, pierdem din vedere curățarea limbii. Pe suprafața acesteia se pot strânge însă bacterii ce contribuie la apariția mirosului neplăcut, sau chiar a cariilor dentare. Ar trebui să avem în vedere că majoritatea periuțelor sunt dotate cu o suprafață de curățare a limbii.
  • Nu periem întreagă suprafață a dinților. Curățarea acestora ar trebui să implice toate zonele gurii, atât la exterior, cât și la interior. Pentru o ampla curățare a zonelor, periuța trebuie să fie ținută la 45 de grade față de gingii, perierea fiind executată cu mișcări de sus în jos pentru partea din față a gurii. În ceea ce privește molarii, mișcările vor fi efectuate înainte și înapoi.
  • Neprezentarea la controlul stomatologic periodic pe motiv că îndeplinim toate indicațiile medicului în timpul perierii danturii. De reținut faptul că, menținerea unor dinți sănătoși se bazează pe prevenție.
  • Nefolosirea dușului bucal și a periuțelor interdentare. Nu numai cei ce poartă aparat dentar trebuie să folosească astfel de produse, ci și ceilalți. Acestea ajută la o mai bună curățare a spațiilor interdentare.
  • Nefolosirea aței dentare și a apei de gură. Ața dentară ajută la îndepărtarea plăcii bacteriere, iar apa de gură la reducerea bacteriilor și curățarea întregii cavități bucale.

Astfel, igiena orala cuprinde pe lângă periuța și pasta de dinți, și alte metode suplimentare recomandate. Fii responsabil! Învață să-ți menții dinții sănătoși și frumoși și ajută la răspândirea informației. Transmite tuturor faptul că igiena orala este factorul ce ajută la păstrarea unui zâmbet impecabil.

Ți-a plăcut? Ajută-ne cu o distribuire 🙏